Prijavite se na novice in pridobite 15% popust ob naslednjem nakupu

Kolesarski maraton

Kako poskrbim za primerno prehrano na kolesarskem maratonu?

Kolesarski maraton je dogodek, ki združuje ljubitelje kolesarjenja v prijetno športno izkušnjo. Po navadi poteka na določeni progi, ki jo je treba prevoziti v določenem času. Tekmovalci se lahko odločijo, ali se bodo udeležili kot rekreativci ali pa tekmovanju pristopijo bolj resno in tekmujejo za uvrstitev. Kolesarski maratoni so lahko različnih dolžin in težavnosti, od kratkih rekreativnih pa do zahtevnih gorskih etap.

Za udeležbo na kolesarskem maratonu je pomembno, da se prehranjujete primerno, da ohranjate energijo in zagotovite učinkovito delovanje telesa med maratonom. Pred maratonom je priporočljivo, da zaužijete obrok, bogat s kompleksnimi ogljikovimi hidrati, ter nekaj beljakovin, kot so jajca, piščanec ali ribe. Med vožnjo na kolesarskem maratonu je ključno, da ostanete hidrirani, zato redno pijte vodo ali izotonične napitke. Poleg tega je med vožnjo priporočljivo uživati tudi lahko prebavljive ogljikove hidrate, kot so energijske ploščice, banane ali energijski geli, ki vam bodo pomagali ohranjati raven energije. Po končanem maratonu je pomembno, da zaužijete obrok, bogat s hranili, ki bodo pomagali regenerirati mišice in nadomestiti izgubljene elektrolite. To lahko vključuje beljakovine za obnovo mišic, ogljikove hidrate za ponovno polnjenje glikogena ter tekočine in elektrolite za hidracijo.

S pravilnim prehranjevanjem je potrebno začeti že nekaj dni pred maratonom.

  • 2-3 dni pred maratonom v obrokih zmanjšajmo vnos vlaknin. Tako bomo zmanjšali možnosti za pojav prebavnih težav ter lahko izgubil tudi do nekaj kilogramov telesne mase.
  • Dan pred in v jutru na dan maratona naj obroki temeljijo predvsem na ogljikovih hidratih. Tako bomo učinkovito napolnili glikogenske zaloge in omogočil boljšo pripravljenost na maraton.

Nekaj primerov zajtrka bogatega z ogljikovimi hidrati na dan maratona:

  • Toast/beli kruh + marmelada + sadni sok
  • Mlečni riž + med/sladkor
  • Mlečni zdrob + med/marmelada/čokoladni prah

Pred štartom vzamemo Prestart shot, ki nas poživi za sam štart maratona.

Med maratonom uživamo enostavne ogljikove hidrate, da se izognemo morebitnim prebavnim težavam.

  • energijski geli
  • energijske ploščice
  • izotonični napitki

Po končanem maratonu je pomembno, da zaužijemo ogljikove hidrate, ki smo jih izgubili med samo aktivnostjo, ter beljakovin za hitrejšo regeneracijo mišic.

Koliko priprav je dovolj za kolesarski maraton?

In koliko treninga je torej dovolj za uspešno odpeljan maraton?

»Odvisno predvsem od dolžine samega maratona, če govorimo o kratkem maratonu 60-70km, potem nekaj veliko treninga nebo potrebno, da ga odvozimo. Če pa govorimo o maratonu z 100 in več kilometri, pa bo zato potrebno nekaj več treninga. Če greš na maraton brez priprav, je to slabo, ker trpiš. Vendar pa se moramo zavedati, da na takšni prireditvi vse ‘zanese’, zato so na koncu vsi izmučeni. Dobro pripravljeni želijo dati vse od sebe in jih ‘zmanjka’, slabo pripravljene pa lahko ‘zmanjka’ zaradi pomanjkanja treningov. Da pa maraton, ki je daljši od 100km res prepelješ brez velike krize, pa je po mojem mnenju potrebno pred tem prevoziti vsaj nekaj tisoč kilometrov.« 

Išči druge prispevke

Search

Kategorije

Oznake

Mogoče vas bo zanimalo ...