Prijavite se na novice in pridobite 15% popust ob naslednjem nakupu

Trail tek? Kako se pripravim na trail tek

Kaj sploh je trail tek?

Če ti koncept trail teka ni še povsem znan, naj ti na enostaven način pojasnimo, kaj točno predstavlja in zakaj je tako privlačen.

Trail tek je pravzaprav tek v naravi. Kljub splošnemu prepričanju ni nujno, da se odvija zgolj po goratem terenu, čeprav je to pogost način izvajanja. V bistvu gre pri trail teku za tek po naravnih podlagah, kot so gozdne poti, travniki, planote ali celo puščavske pokrajine. Glavna ideja je, da se umakneš stran od mestnega betona.

V nasprotju s tekom po asfaltu, kjer je glavno vodilo hitrost in čim bolj učinkovit trening, pri trail teku prevladuje doživetje, ki ga ponuja narava. Očarljivi razgledi, svež zrak in odkrivanje novih terenov so tisti dejavniki, ki vse več ljudi privabljajo k tej športni aktivnosti.

Kako se trail tek razlikuje od cestnega teka?

  • Podlaga (gozd, travniki, puščave)
  • Teren (Gore, razgiban teren)
  • Oprema (prilagojeni športni copati, tekaške palice, nahrbtnik – camelbak)

Zakaj je trail tek tako zelo priljubljen?

Sodobni tempo življenja prinaša obilo stresa in hitenja, zato je izjemno pomembno, da si vzamemo čas zase in se umaknemo v naravo. Tek po neokrnjenih poteh ponuja idealno priložnost za pomiritev telesa in duha. Zakaj ne bi tudi ti izkusil/a blagodejnih učinkov gibanja v naravi ter se pridružil/a eni izmed mnogih trail prireditev, ki jih imamo na voljo? Tam boš lahko delil/a to izkušnjo s podobno mislečimi in ustvaril/a nepozabne trenutke.

Za uspešno udeležbo na trail tekmovanju je pomembnih več dejavnikov. To so:

  • ustrezna oprema
  • pripravljenost
  • pravilna prehrana

Ustrezna oprema

Ni potrebno posebej poudarjati, kako pomembno je izbrati pravo opremo, zlasti prave tekaške copate. Tek v čevljih, ki so pretesni ali neudobni, se lahko hitro konča, preden sploh začneš uživati v teku. Zato je ključnega pomena, da si izbereš ustrezno obutev, ki ti omogoča udobje in podporo med tvojimi avanturami po poteh.

Pri izbiri tekaškega čevlja moraš biti pozoren na štiri dejavnike. To so:

  • udobnost (prava velikost čevlja, saj lahko med aktivnostjo noga tudi zateče, in tako pride do žuljev)
  • opora (ustrezna opora, saj med tekom lahko pride do zvračanja stopala)
  • blaženje (čevelj mora večinsko blažiti sile ob stiku s podlago, ob teku naša stopala prenašajo približno 2,5-kratnik naše telesne teže)
  • oprijem (skale, korenine, blato zaradi tega je oprijem ključnega pomena)

Uspešna pripravljenost

Treninge je kralj vsake športne aktivnosti! Priprava na trail tek je lahko raznolika, vendar je za dosego želenih rezultatov ključnega pomena strukturiran trening. Vsak, ki si želi doseči svoj rezultat se zato obrne na trenerja, ki mu sestavi strukturiran trening po svojih zmožnostih.

Pravilna prehrana za trail tek

Vsaka vzdržljivostna preizkušnja zahteva ustrezno prehransko podporo, da lahko uspešno dosežemo cilj. Trail tek ni nobena izjema.

Skrb za ustrezno energijsko ravnovesje je ključnega pomena tako med treningom kot tudi na sami tekmi. Priročni energijski geli kot so Carbo Sprint Ultra race in Carbo Sprint BCAA so odlična izbira za hitro in učinkovito dopolnitev energije, občasno pa si lahko privoščiš tudi okusno energijsko ploščico kot prigrizek.

Poleg trdne hrane je pomembno poskrbeti tudi za zadostno hidracijo. Na dolgih trail tekih je izguba elektrolitov zaradi potenja pogosta, zato je redno pitje tekočine ključno za ohranjanje ravnotežja.

Zdaj ko veš kaj je trail tek in kako se lahko ustrezno pripraviš na njega imaš vse kar rabiš, da tudi ti poizkusiš to novo hitro rastajočo se disciplino 😁

Išči druge prispevke

Search

Kategorije

Oznake

Podobni prispevki

Mogoče vas bo zanimalo ...