V sodobnem kolesarstvu ne napreduje le znanost o treningu, temveč tudi področje prehrane in prehranskih dopolnil, kar igra ključno vlogo pri doseganju vse zahtevnejših rezultatov. V zadnjih letih se je izkazalo, da je ustrezen vnos ogljikovih hidratov med telesno aktivnostjo ključnega pomena za ohranjanje intenzivnosti in preprečevanje drastičnih upadov zmogljivosti.
Večina športnikov se zaveda, da pravilna prehrana prispeva k izboljšanju zmogljivosti, vendar je pomembno poudariti, da je primarni cilj vnosa ogljikovih hidratov povečanje vzdržljivosti, ne pa izboljšanje osnovnih parametrov telesne pripravljenosti.
Kaj torej pomeni vzdržljivost?
Gre za sposobnost ohranjanja fizioloških zmogljivosti skozi čas, z drugimi besedami, zmožnost daljšega “trajanja” pri visokih naporih. Pravilno odmerjen vnos ogljikovih hidratov med vadbo omogoča telesu, da vzdržuje raven zmogljivosti, kar preprečuje padce v intenzivnosti.
Eden izmed glavnih ciljev je zagotoviti zadosten vnos ogljikovih hidratov na uro brez želodčnih težav. Carbo Sprint Gel Power 50 s svojo formulo v razmerju 2:1 (razmerje maltodekstrina in fruktoze) omogoča preseganje uživanje 60 g ogljikovih hidratov na uro, kar je optimalno za absorpcijo v telesu.
Pomembnost ogljikovih hidratov je dobro razvidna iz študije, ki jo je leta 2019 izvedel prof. Andy Jones. V tej študiji je 16 neprofesionalnih športnikov opravilo maksimalni 3-minutni test v različnih pogojih:
Rezultati so pokazali, da se kritična moč (Cp), povprečna moč, zaznana v zadnjih 30 sekundah testa, ki odraža aerobne sposobnosti športnika, izrazito zmanjša brez vnosa ogljikovih hidratov.
V stanju mirovanja je bila Cp merjena pri 260 W, po dveh urah brez ogljikovih hidratov pa je padla na 236 W, kar predstavlja velik upad zmogljivosti. Takšen padec moči bi med dolgotrajnim maratonom lahko pomenil izgubljene minute in zagotovo privedel do krize.
Študija gre še v podrobnosti, a že ti podatki dovolj jasno prikazujejo pomen pravilnega vnosa ogljikovih hidratov med vadbo.
Na koncu je pomembno omeniti tudi potrebo po postopnem prilagajanju telesa na večje količine ogljikovih hidratov. Treniranje prebavil (“gut training”) je ključnega pomena, saj je nepredstavljivo, da bi amaterji posnemali profesionalce in uživali 90-100 g ogljikovih hidratov na uro, ne da bi pred tem postopoma povečali odmerke in jih testirali na treningih.