Prijavite se na novice in pridobite 20% popust ob naslednjem nakupu

Šport in mamice: vrnitev v formo po nosečnosti

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Običajno je potreben čas in stalnost, da pridobite nazaj svojo postavo. Hitrost, s katero se boste vrnili na svojo težo, pa je odvisna od tega, koliko kilogramov ste pridobili med nosečnostjo.

Z dojenjem, zdravo prehrano in telesno aktivnostjo, bi morali izgubiti približno 1 kg na mesec. Upoštevajte, da bo vaša maternica potrebovala približno šest tednov, da se vrne v svojo normalno velikost.

Bistvenega pomena je prehrana

Zagotovo je prvi korak k vračanju v formo po porodu zdrava in pravilna prehrana. Če dojite se vsekakor izogibajte dietam, saj obstaja tveganje prenagle izgube teže in posledično tudi težave z zadostno količino mleka.

Če želite po porodu spet priti v formo, morate omejiti sladkorje in maščobe, prehrana mora biti raznolika in vsak dan sveža in zdrava.

Osnovni nasveti

  • Dan začnite s prijetnim zajtrkom: mleko / jogurt / sok / zeliščni čaj + žita / prepečenec / piškoti polnozrnate žitarice + 1 sezonsko sadje;
  • Čez dan pijte vsaj 2–3 litre vode ali nesladkanih zeliščnih čajev.
  • Prigrizki čez dan naj bodo bogati z vlakninami in z malo sladkorja (nizek glikemični indeks).
  • Ključnega pomena je, da vedno kombinirate ogljikove hidrate in beljakovine, tako pri zajtrku kot pri naslednjih obrokih, ki skupaj zagotavljajo pravilno glikemično ravnovesje, podpirajo mišični tonus in ohranjajo elastičnost tkiv.
  • Zaužijte živila, bogata s kalcijem in magnezijem.
  • Ni potrebno zavreči vseh maščob: znana omega-3 in omega-6 sta bistveni maščobi, ki sta nujni za preoblikovanje telesa. Najdemo jih predvsem v vseh vrstah rib in v oljnicah, kot so mandlji, lešniki, pinjoli, orehi, pistacije, lanena semena, sončnice, buče … 

Kdaj nadaljevati telesno aktivnost?

Po porodu se morajo vse mamice držati zdravniškega navodila – 6 tednov počivanja. Četudi je skrb za novorojenčka zelo zahtevna, se vaš športni duh veseli nadaljevanju treninga in ko boste prvič lahko stopili v športne čevlje, boste srečni. Pomembna je postopnost, začnite z kratkimi sprehodi, ki jih počasi stopnjujete. Ko zdravnik potrdi, da se je maternica vrnila nazaj v prvotno stanje, lahko začnete z normalno in redno vadbo.

Išči druge prispevke

Kategorije

Oznake

Podobni prispevki

Mogoče vas bo zanimalo ...

Akcija!
JAM 94% FRUIT
1.20