Prijavite se na novice in pridobite 20% popust ob naslednjem nakupu

Katere ogljikove hidrate izbrati pred treningom?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on printPri vzdržljivostnih športih so ogljikovi hidrati temeljni element, ki ne sme manjkati, če želimo doseči visoko raven zmogljivosti.

Ogljikovi hidrati so glavni vir goriva za telo, vendar jih je veliko različnih vrst, vključno z enostavnimi in sestavljenimi ogljikovimi hidrati.

Kateri ogljikovi hidrati so najboljši pred aktivnostjo?

Pri vzdržljivostnih športih je pomembno, da pred treningom kot vir energije uporabljate ogljikove hidrate s srednje nizkim glikemičnim indeksom. To so ogljikovi hidrati, ki ne smejo dvigniti ravni sladkorja v krvi in povzročiti premočnega odziva inzulina, kar bi lahko bilo ob začetku aktivnosti kontraproduktivno. Zato bi morali dati prednost kompleksnim ogljikovim hidratom, ki imajo daljšo razvejano verigo, kar pomeni, da se dlje časa razgrajujejo. To nam bo omogočilo daljšo obstojnost energije.

Katere so alternative ProAction:

Maltodex: maltodekstrin s časovnim sproščanjem zagotavlja dolgotrajno energijo
Carbo Plus: poleg ogljikovih hidratov (maltodekstrini) vsebuje tudi razvejane aminokisline in karnitin.
Na tej stopnji lahko uporabimo tudi gele. Vsak gel ima posebne lastnosti, ki jih lahko uporabimo glede na svoje potrebe.

Carbo Sprint Ultra Race: temelji na ciklodekstrinih, ki so sestavljeni iz maltodekstrinov z bolj kompleksno in daljšo razvejano verigo. Zagotovil nam bo postopno in dolgoročno energijo. Primeren je tako pred kot med dejavnostjo.
Carbo Sprint BCAA: hitrejši gel na osnovi maltodekstrinov z dodanimi aminokislinami z razvejano verigo, ki zagotavljajo antikatabolno delovanje, tj. ne vplivajo na mišično maso
Lahko pa uporabimo tudi energijske ploščice:

Sadna ploščica: sadje nam zagotavlja skoraj takojšnjo razpoložljivost energije
Nuts bar: Ploščica z oreščki: na osnovi oljnatih plodov (orehi, mandlji in lešniki)
Energetika: z riževimi krispiji, mandlji, lešniki in pistacijami. Majhna prostornina, a velika gostota energije.

Išči druge prispevke

Kategorije

Oznake

Podobni prispevki