Prijavite se na novice in pridobite 20% popust ob naslednjem nakupu

KAKO NAJ BODO SESTAVLJENI OBROKI PRED MARATONOM FRANJA?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Dnevi do Maratona Franja se iztekajo in tu so še zadnje priprave, da pripravimo telo na zahtevno preizkušnjo. V zadnjih dneh na telesni pripravljenosti ne moremo več veliko storiti, veliko pa lahko storimo še na prehrani.

Kako naj bodo torej sestavljeni naši krožniki v dneh pred Maratonom Franje?

Že dan ali nekaj dni pred tekmovanjem je potrebno dovolj jesti za regeneracijo od preteklih treningov in polnjenje glikogenskih zalog. Pri tem upoštevajmo vsaj štiri pravila:

  1. Glavni vir energije naj bodo ogljikovi hidrati

Obroki pred Maratonom Franja naj bodo bogati z ogljikovimi hidrati, ki bodo poskrbeli za polnjenje glikogenskih zalog. Te bodo predstavljale glavni vir rezervne energije na Maratonu Franja.

Za učinkovito polnjenje glikogenskih zalog naj bi zaužili od 10 do 12 gramov ogljikovih hidratov na kilogram telesne mase na dan. V primeru, da tehtamo 65 kilogramov, to pomeni od 650 do 780 gramov ogljikovih hidratov.

To znese približno kilogram riža (suha masa), kar se zdi ogromno. Da bomo lažje zaužili tolikšno količino ogljikovih hidratov, obroke enakomerno razporedimo tekom dneva in izbiramo različne vire ogljikovih hidratov. Ni potrebno jesti le riža – tu so še testenine, kruh, kuskus, prosena kaša, sadni sokovi, med, sadni namazi…

Za lažje doseganje primernih količin ogljikovih hidratov, si lahko pomagamo tudi z energijskimi ploščicami, kot so FRUIT BAR, ENERGETIKA BAR in RAW ENERGY BAR.

  1. Ogljikovim hidratom dodajmo nekaj kakovostnih beljakovin

Obroki naj poleg ogljikovih hidratov vsebujejo tudi nekaj kakovostnih virov beljakovin (približno 20 do 40 g na obrok). Izbirajmo beljakovine, ki vsebujejo vse bistvene aminokisline, saj jih bo tako telo lahko uporabilo v celoti. Pusti mlečni izdelki, pusto meso, ribe in jajca so primeri živil, ki vsebujejo dovolj vseh aminokislin, ki jih telo potrebuje.

Potrebe po beljakovinah lahko na enostaven način pokrijemo tudi z dodatkom beljakovin v prahu. Pri ProAction lahko izbiramo med celo paleto različnih beljakovin v prahu, ki bodo pomagale zadostiti naše potrebe po beljakovinah. Ker so ProAction beljakovinski izdelki izvrstnega okusa, bodo ti naš obrok spremenili v pravo poslastico. Izbiramo lahko med različnimi viri aminokislin in različnimi okusi:

Ali pa se preprosto posladkamo s katero izmed ProAction proteinskih ploščic, kot so PROTEIN BAR 33 %, CRISPY BAR, VEGAN BAR PROTEIN BAR in PROTEIN WHEY BAR.

  1. Izogibajmo se preveliki količini vlaknin

V dneh pred Maratonom Franja se izogibajmo večjih količin prehranske vlaknine. Te bodo otežile našo prebavo in lahko po nepotrebnem povzročile prebavne težave.  Prehranska vlaknina v naših prebavilih veže tudi nekaj vode, kar pomeni, da pomeni dodatno maso. Če se jim dan ali dva pred dirko izogibamo, telo zapusti tudi nepotrebna masa.

  1. Izogibajmo se preveliki količini maščob

Tako kot prehranski vlaknini, se pred Maratonom Franja izogibajmo tudi večjih količin maščob. Naše telo sicer nujno potrebuje določene količine maščob, vendar v času Maratona Franja te niso ključne. Ne le, da z njimi ne bomo napolnili glikogenska rezervoarja, temveč bodo samo še obremenile naša prebavila.

Išči druge prispevke

Kategorije

Oznake

Podobni prispevki

Mogoče vas bo zanimalo ...

Akcija!
JAM 94% FRUIT
1.20