Prijavite se na novice in pridobite 20% popust ob naslednjem nakupu

ENERGIJSKE PLOŠČICE V ŠPORTU

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Govorimo o energijskih ploščicah, ki so eden najbolj priljubljenih in razširjenih izdelkov v svetu športa, zlasti v svetu vzdržljivosti in crossfita.

Kaj so?

To je izdelek, ki se najpogosteje uporablja za dopolnjevanje, ki vam lahko pomaga pridobiti več energije, ne pa klasično dopolnilo. Ploščica je idealna za tiste, ki radi žvečijo, za tiste, ki želijo nekaj bolj podobnega hrani, hkrati pa mora biti zelo dobro prebavljiva, ne sme biti težka in mora imeti tudi tehnične lastnosti.

Najbolj priljubljene energijske ploščice so samo sadne, kot je ploščica s sadjem, ali samo z oreščki, kot je ploščica z oreščki. Gre torej za kalorične izdelke s sladkorji iz sadja (fruktoza, ne dodana saharoza) in oreščkov (maščobne kisline).

Te ploščice lahko jeste ob dveh različnih časih:

  • 30 minut pred začetkom športne dejavnosti, na primer pred tekom ali kolesarjenjem;
  • Med aktivnostjo, večinoma kolesarjenjem, tekom po poteh in včasih triatlonom, vsakih 50-60 minut ali vsakih 15-20 km.

Druga energijska ploščica je Raw bar, “surova” sadna ploščica v dveh okusih: datlji in kokosova pasta ali datlji in korenček. Ker ne vsebuje glutena in laktoze, je primeren za bolnike s celiakijo in vse, ki se prehranjujejo vegetarijansko ali vegansko, saj ne vsebuje glutena in laktoze.

Bar mora biti energičen, lahek in zdrav. Ne sme imeti dodanih sladkorjev (saharoze), temveč klasični sadni sladkor ali več tehničnih sladkorjev, npr. maltodekstrina ali ciklodekstrinskih dodatkov.

Na voljo so tudi naprednejše ploščice, kot je naša Energetika: mešanica sadja in suhega sadja z riževimi krispiji v več okusih. Majhen, praktičen, a kot pove že ime, zelo energičen bar.

Od klasičnih ploščic s sadjem ali suhim sadjem lahko preidete k ploščicam, ki so bolj podobne prehranskim dopolnilom, kot je naša ploščica Crono, ki je v osnovi sestavljena iz datljeve paste z okusom čokolade ali slanih arašidov, z dodatkom dveh pomembnih dodatkov: kofeina (80 mg) in izvlečka zelenega čaja (80 mg). Za ta izdelek je značilno, da vsebuje energijski učinek kofeina in antioksidativni učinek zelenega čaja ter klasični energijski učinek sadja.

Išči druge prispevke

Kategorije

Oznake

Podobni prispevki