Prijavite se na novice in pridobite 20% popust ob naslednjem nakupu

5 Nasvetov za krepitev imunskega sistema

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Prebujanje narave, daljši in toplejši dnevi – prihaja pomlad. Kljub temu, da imamo navadno v sončnih dnevih več energije in boljše razpoloženje, pa ne smemo tudi v tem obdobju pozabiti na krepitev imunskega sistema. 

Osnova za odpornost imunskega sistema je zagotovo zdrav življenjski slog, zato vam v nadaljevanju predstavljamo 5 koristnih nasvetov, ki bodo pripomogli k zdravemu življenjskemu slogu in posledično k krepitvi imunskega sistema.

 1. Ostanite aktivni in preživite prosti čas na svežem zraku
  Velika večina preživi svoj 8 urni delovni čas v zaprtih prostorih, zato je toliko bolj pomembno, da svoj prosti čas izkoristimo za gibanje na svežem zraku.  Ostanite aktivni, tecite (nosite ustrezna oblačila, ne preveč!), hodite na dolge sprehode …
 2. Zadostna hidracija telesa
  Med zimskim časom se zaradi manjše telesne aktivnosti in mrzlega vremena manj potimo, zato se dojemanje izgube tekočine zmanjša. Vseeno je potrebno v telo vnašati zadostno količino tekočine, saj dehidracija telesa ovira telesne procese, zmanjšuje koncentracijo, povzroča utrujenost, stres in glavobole, kaže pa se tudi na vaši koži. Odrasla oseba naj bi dnevno zaužila od dva litra do 2,5 litra tekočine, imejte s seboj vedno stekleničko z vodo. Pijte po požirkih in tudi takrat, ko ne čutite žeje.

  V kolikor pa ste športno aktivni, Vam priporočamo uživanje izotoničnih napitkov, ki telesu povrnejo soli, tekočino in energijo, izgubljenih pri intenzivnem znojenju. 
 3. Vnos vitaminov in mineralov

  Vitamini so snovi, ki jih naše telo nujno potrebuje. Sodelujejo pri številnih procesih, kot sta denimo obnavljanje kože in pravilno delovanje imunskega sistema. Telo samo vitaminov ne more proizvajati samo, lahko pa jih pridobi z raznoliko, uravnoteženo in lokalno pridelano prehrano. Ker pa to po navadi vseeno ne zadostuje potrebni količini, si lahko pomagamo z dodatki. 
 4. Zmanjšanje stresa
  Stres zagotovo slabi naš imunski sistem, ker se v stresnih situacijah se sprošča hormon kortizol, ki ruši imunsko obrambo. Tako smo še bolj podvrženi k sezonskim obolenjem. Ker pa se stresu ne moremo v celoti izogniti, je pomembno, da se ga naučimo obvladati. Pri tem nam pomaga telesna vadba, meditacija, joga … Predvsem pa skušajmo obdržati pozitivno naravnanost.

Dovolj spanca
Spanje je zaveznik duševnega in imunskega zdravja. Odrasel človek potrebuje najmanj sedem ur kakovostnega spanca na noč, da se telo odpočije in obnovi. Pomembna pa ni le količina, temveč tudi kvaliteta spanja. To dosežemo z izogibanjem škodljivim razvadam, preden gremo v posteljo, kot so denimo uporaba pametnih naprav, uživanje poživljajočih pijač, prenajedanje in pretirana telesna aktivnost. Poskrbimo za dovolj zatemnjen in prezračen prostor, v katerem spimo.

Išči druge prispevke

Kategorije

Oznake

Podobni prispevki